Informacije in rezervacije

GSM: 041 561 870  Email: 

 
 
 

URNIK

Kdaj lahko obiščem muzej Cerkniško jezero?


POSAMEZNIKI:

 OD 20.4.2024 DO 20.10.2024

  • SOBOTA/PRAZNIKI OB 11:00 in 15:00
  • NEDELJA OB 11:00

                  


SKUPINE nad 10 oseb:

Vnaprejšnja rezervacija na št. 041 561 870 ali jezerski.hram@siol.net.

 

 
 
 

Projekt Živa narava - vabljeni na ogled razstave Notranjska nekoč in danes

02.07.2021

VABIMO VAS K OGLEDU RAZSTAVE NOTRANJSKA NEKOČ IN DANES

Partnerstvo projekta Živa narava je zavezano k informiranju in ozaveščanju za varstvo narave, biotske raznovrstnosti. Eden od ključnih izzivov pri ohranjanju narave je, da je sodobna družba vse bolj odtujena od narave. To ni fenomen le mestnih okolij, temveč vse bolj tudi podeželskih, saj so prebivalci pogosto zaposleni v mestih in tudi na podeželju vse manj časa preživijo v naravi.

Z ozaveščevalno kampanjo v okviru katere pripravljamo razstavo Narava nekoč in danes vas želimo popeljati v stanje pred letom 1970. To je letnica katero smo si kot partnerstvo postavili za mejnik. Poiskali smo stare fotografije posnete pred letom 1970, naredili izbor in iz enakega mesta posneli fotografijo v letu 2019/2020.
Ponujamo vam, da se z nami sprehodite v preteklost in sami presodite kako je človek posegel v prostor. Kako so pred 50 in več leti zgledala naša polja, pašniki, ravnice, gričevja, naravni fenomeni, vaška središča, mestna jedra,.....?

Cerkniško jezero, ponor Velika Karlovica.

 

Velika Karlovica je ponor v Jamskem zalivu na Cerkniškem jezeru. Voda iz Cerkniškega jezera ob presihanju odteka v dve smeri, največ je odteče prav skozi ponorne jame na obrobju jezera.

Veliko Karlovico je med prvimi raziskal domačin iz Dolenjega jezera – Gregor Kebe – »Baštk«. Leta 1847 je s čolnom raziskal neznane podzemske rove v dolžni do 380 m.

Danes je v Veliki Karlovici znanih preko 7 km podzemeljskih rovov. Pred ponorom stojijo lesene grablje, ki zadržujejo vejevje in plovje. Prve so bile postavljene v letu 1844.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.