Informacije in rezervacije

GSM: 041 561 870  Email: 

 
 
 

URNIK

Kdaj lahko obiščem muzej Cerkniško jezero?


POSAMEZNIKI:

  • SOBOTA/PRAZNIKI OB 11:00 in 15:00
  • NEDELJA OB 11:00

                  


SKUPINE nad 10 oseb:

Vnaprejšnja rezervacija na št. 041 561 870 ali jezerski.hram@siol.net.

 

 
 
 

PROJEKT NOTRANJSKI GOZDOVI

26.05.2021


V Zavodu Jezerski hram smo v letu 2020 pričeli z izvajanjem zelo zanimivega projekta Po znanje in izročilo prednikov v Notranjske gozdove.

V partnerstvu Zavoda Jezerski hram, Gozdarskega inštituta Slovenije, Občine Bloke ter Društva dolomitne lutke aktivno izvajamo vse zadane naloge.


Izvedli smo intervjuje na območju občin Cerknica, Bloke, Loška dolina.

Identificirali smo lesene predmete, ki so po svojih zanimivostih najbolj izstopali med intervjuvanci.

Predstavljamo vam jih v nadaljevanju:

1. LESENA ŽLICA/KUHALNICA

2. LESENE SMUČKE

3. LESENE DRSALKE

4. LESENA POLAČA

5. LESENA "ŠKRINCA" ZA LOV POLHOV

6. LESENI PANJ ZA ČEBELE

Zanimive lesene izdelke bomo v naslednjih mesecih evidentirali  po metodi SAZU za identifikacijo nosilcev izročila ter popis tehnik in veščin izdelave.

Vzpostavljena bo javno dostopa baza znanja, kjer boste lahko spoznali in dostopali do vsebin o lesenih izdelkih Notranjske.


 V mesecu aprilu - 21.4.2021- smo izvedli izbraževanje/usposabljanje iz gozdne pedagogike.

Gozdovi ponujajo bogato zakladnico vsebin, ki jih lahko predstavimo obiskovalcem Notranjske.

V okviru projekta "Po znanje in izročilo prednikov v notranjske gozdove" je spomladi 2021 na območju Cerkniškega jezera potekalo usposabljanje za lokalne interpretatorje iz osnov gozdne pedagogike. V okviru usposabljanja so bile predstavljene različne terenske aktivnosti gozdne pedagogike, ki so jih vodili sodelavci projekta z Gozdarskega inštituta Slovenije, Gozda eksperimentov. Usposabljanje je potekalo na gozdnatem območju, ki predstavlja srce projekta – pri Cerkniškem jezeru in v okoliških gozdovih. Delavnica je potekala po načelih Tekočega učenja, ki ga je utemeljil ameriški interpretator narave Joseph Cornell.

S pomočjo gozdne pedagogike so se udeleženci spoznavali z uporabo različnih lokalnih lesenih izdelkov ter se seznanili z načeli in pomenom trajnostnega gospodarjenja z gozdom in naravnimi viri. Preizkušali so se v prepoznavanju različnih vonjav, ki jih je mogoče najti v notranjskih gozdih, ugotavljali, kdo so plenilci nekaterih živalskih vrst, ki živijo na tem območju. Ste se kdaj povprašali, za kakšne namene lahko uporabimo leskove veje ali pa morda iz katerega lesa je kuhalnica?

Za konec so kot rezultat medsebojnega sodelovanja nastale nove aktivnosti gozdne pedagogike, ki jih bodo lokalni interpretatorji narave lahko nadalje uporabili v svojih lokalnih vodenjih po gozdovih za različne ciljne skupine.

Pričujoči projekt se izvaja v okviru Las Notranjska s podporo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in na območje Notranjske uvaja tudi nove principe učenja in spoznavanja narave imenovane Gozdna pedagogika. Partnerstvo sestavljajo Zavod Jezerski hram, Gozdarski inštitut Slovenije, Občina Bloke in Društvo dolomitne lutke.

 

Slika 1: Udeleženci so ob krajšem sprehodu skozi gozd stkali vsak svojo zgodbo na leseno kuhalnico (foto: Simon Zidar)

Slika 2: Vonj – še kako pomemben čut za doživetje gozda (foto: Simon Zidar)

Slika 3: Usmerjena pozornost med »Potjo znanja« v gozdu (foto: Simon Zidar)


 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.